- Details
- Geschreven door Super User
- Categorie: Uncategorised
- Hits: 6836
Vlinderkast
Deze vlinderkast staat bij de geestelijke verzorging op SOVAK in Terheijden. Het is een mooi ingerichte kast, waarin allerlei materiaal is te vinden rondom palliatieve zorg.
Wat is palliatieve zorg?
Dat is zorg rondom iemand van wie we weten dat hij/zij niet meer beter kan worden. Als je weet dat je niet meer beter kunt worden, zijn er vaak nog dingen die je graag wilt doen.Zo kun je misschien in die laatste levensfase iemand toch kwaliteit van leven laten ervaren. Begeleiders en familie kunnen daarin cliënten heel goed ondersteunen.
Wat voor materiaal is er te vinden?
In de vlinderkast staan boeken voor cliënten en voor begeleiders. Er zijn allerlei artikelen met informatie over palliatieve zorg. Er zijn mappen met verwentips en kleurplaten. Er is een spel rondom rouw, dat onder professionele begeleiding kan worden gespeeld. De film: “Ik ben Thomas en ik ga dood” kun je er vinden. En een heleboel voorbeelden van mooie materialen, die zelf kunnen worden aangeschaft.
Waarom de naam Vlinderkast?
Een vlinder staat symbool voor de overgang van leven naar dood. Vaak wordt de aanwezigheid van een vlinder gezien als troost en hoop op nieuw leven. De vlinder met zijn prachtige kleuren, die tevoorschijn komt uit een schijnbaar dode pop.
Wensenboekjes
Voor cliënten van SOVAK heb ik een wensenboekje ontworpen met de naam: “Wensen bij mijn overlijden”. Een boekje dat helpt om in gesprek te komen over wat iemand graag wil en belangrijk vindt rondom het overlijden. Die wensen en verlangens kunnen samen met een persoonlijk begeleider of familielid worden opgeschreven. Het boekje biedt houvast in een verwarrende periode. Dit boekje helpt om na te denken, wat men belangrijk vindt rondom een uitvaart, maar ook wat er tijdens de laatste levensfase nog aan kwaliteit van leven kan worden gegeven.
- Details
- Geschreven door Super User
- Categorie: Uncategorised
- Hits: 6112
Wat kan ik u bieden?
Afscheidritueel bij naderend overlijden:
Op het moment dat iemand aanvoelt dat hij/zij gaat sterven kan ik samen met de nabestaanden een afscheidsritueel houden. Of als de nabestaanden zien dat het einde nadert kunnen zij een beroep doen op mij om hen te begeleiden bij het afscheid nemen.
Woorddienst bij de uitvaartplechtigheid:
In de aula van het crematorium of begraafplaats. In het stiltecentrum van een verzorgingshuis of andere locatie is het mogelijk een woorddienst te houden. In deze dienst is er ruimte voor het levensverhaal van de overledene. Is er mogelijkheid tot inbreng van de nabestaanden. De dienst kan zo worden vormgegeven dat iedereen zich verbonden weet met de overledene en elkaar.
Gesprek(ken) over het naderende afscheid:
Als u weet dat u binnenkort zult gaan overlijden kunt u mij vragen om hier met u over te spreken. Soms is het moeilijk om dit onderwerp met uw dierbare naasten te bespreken. Als geestelijk verzorger ben ik beschikbaar om uw gevoelens en gedachten aan te horen. Deze gesprekken kunnen u helpen om het leven beter los te laten en het komende afscheid in een ander licht te zien. Het kan ook zijn dat u het een en ander wilt regelen voor uw uitvaart.
Gesprek(ken) met de nabestaanden over de tijd rondom het afscheid:
Ongeveer twee weken na de uitvaart zal ik contact met de nabestaanden opnemen over hoe het met u gaat. Wij kunnen dan een afspraak maken om nog eens terug te kijken op de afgelopen tijd. Ook blikken wij vooruit, hoe u verder gaat met het verlies van de dierbare naaste. Hoe verweeft u dit verlies in uw verdere leven?
Gespreksgroepen over rouw en verlies:
In een groep van maximaal 6 personen is het mogelijk om samen over het thema rouw en verlies te spreken. Als geestelijk verzorger ben ik dan de gespreksleider. Ik stel de groep samen op basis van vraag en aanbod. Wat zijn de vragen van de deelnemers en wat kan ik hen bieden. Wij zoeken samen naar mogelijkheden om weer verder te kunnen
- Hits: 14169
Welkom bij Tussen Trend & Traditie.
Als u deze website bezoekt hebt u wellicht te maken met een overlijden van een dierbare naaste of zult u zelf binnen korte tijd komen te overlijden. Daarvoor mijn medeleven.
Op deze website kunt u kennismaken met mijn aanbod rondom een overlijden van een dierbare naaste.
Afscheid nemen is moeilijk, maar het is nodig om verder te kunnen.
Afscheid nemen kan op veel manieren.
Er zijn veel nieuwe mogelijkheden, daarom de naam Trend.
Bij velen is er een verlangen om de Traditie waarin de overledene is opgegroeid recht te doen en aandacht te geven.
Tussen deze Trend en Traditie wil ik samen met u zoeken naar een vorm, van afscheid nemen, die het beste bij u en de overledene past.
Bent u nieuwsgierig geworden of heeft u vragen, kijk verder op de website of neem contact met mij op.
Hartegroet,
Lianne
- Details
- Geschreven door Super User
- Categorie: Uncategorised
- Hits: 6102
De herkomst van de naam van mijn bedrijf: Tussen Trend & Traditie
De naam is ontstaan na het uitvoeren van de eerste begrafenis waarvan ik de afscheidsviering heb geleid. De overledene had nog een band met de kerkelijke traditie. De kinderen en kleinkinderen kwamen niet meer in de kerk. Tijdens de voorbereidingen hebben we de beide kanten besproken. Hoe kun je de traditie van de overledene recht doen, maar de huidige trend niet uit het oog verliezen? Maar het gebeurt ook wel andersom: hoe kun je de trend van deze tijd een plek geven binnen de (kerkelijke) traditie van de overledene? Iedere keer weer is het een uitdaging om zowel de overledene als de nabestaanden recht te doen.
Reactie na een uitvaart:
Beide zoons vertelden: ‘Het klopte allemaal. Zowel de bijeenkomst als het laatste afscheid bij het graf. Mijn dochters hebben hierdoor een kijkje gekregen in de traditie waarin ik en mijn moeder zijn opgegroeid.’ Ook de broer en nicht vonden dat het precies was, zoals hun zus/tante was!
Reactie na een ziekenzegening:
‘Dit ritueel was eigenlijk bedoeld voor mijn schoonmoeder, zodat zij het leven los kon laten. Maar dit heeft mij ook heel goed gedaan!’
Reactie van een dochter, nadat ik twee jaar daarvoor de begeleiding had gedaan bij het overlijden van moeder:
‘Ik wil graag dat jij nu ook bij onze vader komt, voor een afscheidsritueel en daarna voor de dienst voorafgaande aan de crematie’